WEDSTRIJDVERSLAG  oranje nassau 2 - GASSELTERNIJVEEN

Verslag en foto's: Jan Wolthuis
Klik op een foto voor een vergroting
Klik hier voor een extra pagina met foto's, m.n. van de prijsuitreiking

Vooraf

1406.jpg (75218 bytes)De finale van de districtsbeker Noord ging tussen 2 ploegen die dit jaar nog maar weinig hadden verloren.
Oranje Nassau 2 was kampioen geworden van de Tweede Klasse A en had in de competitie slechts 1 wedstrijd verloren.
Gasselternijveen was kampioen van de Derde Klasse B en had in de competitie eveneens slechts 1 wedstrijd verloren.
Vorig jaar hadden beide ploegen elkaar twee keer ontmoet voor de competitie en elk een keer gewonnen.
Beide ploegen waren nu gebrand op de 'dubbel' waarbij ON2 als hoger ingedeelde ploeg wel als favoriet gold.

(45 m.: 14. Linda Buurke)

Overige wisselspeelsters: Melissa de Bode, Ingrid van de Berg, Jannet van Dijken, Anja Koster, Lizan Stuulen, Marielle Schur.
Begeleiders: trainer ad interim Dolf Versteegh (Erik van der Vlag zat in het buitenland en hield zich daar telefonisch op de hoogte), de vandaag werkloze vaste lijnrechter Rene Schur, verzorger Harm Woltjer en leiders Alfred Laaning en Christel de Jonge.

Wedstrijdverslag

Het was voor het eerst sinds lang weer een mooie dag met veel zon en een hoge temperatuur. Vanaf het begin leek dit invloed te hebben op de speelsters: het tempo was vaak te laag.
Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de eerste helft. Een eerste kansje was er voor ON. Monique Remmers maakte een mooie combinatie met Nethanja de Waard, maar het schot van de laatste werd tot corner verwerkt.
Aan de andere kant kon Gasseltermijveen tot twee keer toe door de verdediging glippen en moest Monique van der Veen evenveel keren redding brengen.
1445.jpg (53650 bytes) Dat waren direct de grootste kansen voor een van beide ploegen in de eerste helft. Oranje Nassau probeerde wel aanvallen op te bouwen maar het tempo was te laag en de passing vaak onnauwkeurig. Slechts zelden werden mooie combinaties getoond en tot kansen kwam het vrijwel niet.
Gasselternijveen probeerde via snelheid van de voorhoedespeelsters af en toe gevaarlijk te worden, maar de verdediging was na de eerste plaagstoten nu steeds op zijn plaats.
De rust werd dan ook bereikt met een 0-0 stand.

Beide ploegen kwamen in de tweede helft met iets meer aanvallende bedoelingen uit de kleedkamer.
Oranje Nassau slaagde er zelfs in te scoren, maar het doelpunt werd wegens een voorafgaande overtreding afgekeurd.
1518.jpg (32346 bytes) Gasselternijveen kreeg in de 52e m. een zeer grote kans. Vanaf rechts werd de bal voorgegeven. De bal sprong weg van de lat. De rebound bij de tweede paal werd voor een half leeg doel echter naast gewerkt (foto).
Beide ploegen speelden nu ook met iets meer inzet. Dit werd Tineke Poelstra echter noodlottig. In de 60e minuut schoot bij een duel rond de middellijn haar knieschijf uit de kom. Dit werd gelukkig met deskundige hulp snel rechtgezet, maar voor alle zekerheid werd zij toch naar het ziekenhuis vervoerd voor foto's. Nadat echter de eerste lach alweer van haar te horen was, konden de speelsters de wedstrijd voortzetten.
Oranje Nassau begon steeds meer overwicht te krijgen en drukte Gasselternijveen terug op eigen helft. Beide ploegen brachten ook wissels in, wat vooral bij de Drentse vrouwen nodig was want de ploeg begon er steeds meer doorheen te zitten. Toch werden er weinig kansen weggegeven. Marjan Meijer zag een doelpoging stranden op de voet van de keeper. Verschillende corners werden afgedwongen maar zonder resultaat.
1550.jpg (41180 bytes) In de slotfase van de tweede helft kon een doorgebroken Marjan Meijer op links alleen ten koste van een gele kaart worden gestuit (foto). De keeper kon pas in tweede instantie een voorzet van Miranda Winters onder controle krijgen. Ilse Meekma schoot net voorlangs. En Miranda Winters kon een mooie voorzet van Ilse Meekma niet goed raken.
Het einde van de reguliere speeltijd kwam dan ook met nog steeds een 0-0 stand.

In de verlenging bleef Oranje Nassau aandringen. Hoewel Gasselternijveen op de laatste benen liep, kreeg het bij uitbraken toch enkele kansen. Manon Twikkeler schoot eerst voorlangs en even later in handen van keepster Linda Buurke. In de 95e minuut was het wel raak. Nadat de bal in de Groningse verdediging verkeerd was geraakt, kon Ciska van Klinken alleen doorgaan, keepster Linda Buurke omspelen en de bal in het lege doel lopen: 0-1.
Oranje Nassau had 5 minuten nodig om de zaak recht te zetten. Nethanja de Waard maakte een mooie 1-2 met Carla Koops, kon van net buiten de 16 uithalen en scoren: 1-1.
Vanaf de aftrap heroverde ON de bal. Carla Koops en Rosanne Roeles slalomden door de Drentse verdediging en Rosanne kon doeltreffend uithalen. Binnen 1 minuut was de stand omgebogen van een 0-1 achterstand in een 2-1 voorsprong.
In de tweede vijftien minuten verlenging overheerste Oranje Nassau. Ilse Meekma schoot nog eens voorlangs. Schoten van Miranda Winters en Carla Koops waren voor de keeper.
In de 114e minuut rommelden Carla Koops en Ilse Meekma zich door het hart van de Drentse verdediging. Uiteindelijk was het Carla Koops die kon uithalen voor de 3-1.
In de 116e minuut bepaalde Miranda Winters na goed voorbereidend werk van Carla Koops met een laag schot in de korte hoek de eindstand op 4-1.

95 m.: Ciska van Klinken scoort 0-1 100 m.: Nethanja de Waard schiet van afstand de gelijkmaker in 101 m.: Vanaf de aftrap zorgen Rosanne Roeles en Carla Koops voor de voorsprong 116 m.: Miranda Winters heeft vanaf rechts de vierde goal gescoord

Na de wedstrijd

Daarna was er vreugde bij ON, die wat werd getemperd door de geleverde inspanningen en door een speelster naar het ziekenhuis.
Het ON-bestuur was meteen present met bloemen, waarna de officiele plechtigheid kon beginnen.
Alle speelsters en begeleiders mochten een medaille van de KNVB in ontvangst nemen, waarna vertrekkend aanvoerster Nethanja de Waard de beker overhandigd kreeg.
En daarna kon men ten volle tot zich laten doordringen dat een toch al succesvol jaar was bekroond met de dubbel: kampioenschap én beker.

De eervolle verliezers Medailles voor de runners-up En de beker voor de winnaar Met de beker op de foto