oranje nassau - wfc

Datum: 24 mei 2003
Plaats: Sportpark Coendersborg
Wedstrijd: halve finale KNVB-beker
Verslag/foto's: Jan Wolthuis

Opstelling Oranje Nassau

Hieke Zijlstra Sylvia Smit
Atty Eelkema Marloes de Boer Jorike Olde Loohuis Susanne Huijing
Sylvia van der Geest Jeannine Poelman Jolanda Tromp Shary Bakker
Monique van der Veen

Wissels: 71e m.: Agnes Meulenbelt voor Hieke Zijlstra; 88e m. Marjon Stuulen voor Shary Bakker.
Overige wisselspeelsters: Alien Vos, Rosanne Roeles, Marjan Meijer.

Wedstrijdverslag

Het zou alles of niets zijn deze wedstrijd. Bij uitschakeling was het seizoen over. Bij winst zou de ploeg zich kunnen opmaken voor de finale van de beker. Bij rust leek het alles te worden. Aan het slot was het niets.

Voor de wedstrijd werden trainer-coach Roy Wester en speelsters Jeannine Poelman en Dorien Siepel in de bloemen gezet wegens hun a.s. vertrek bij de ploeg en hun verdiensten in de 1 of 2 jaar dat ze aan de club waren verbonden.

Oranje Nassau begon fel aan de eerste helft. Het speelde meer geconcentreerd dan in de competitiewedstrijd van een week eerder tegen WFC. En het kreeg meteen al enkele kansjes. Marloes de Boer kon na een voorzet van links van dichtbij intikken maar zag haar inzet gekeerd door Martine van Pelt. Aan de andere kant kon Monique van Veen alleen doorgaan op Monique van der Veen maar de laatste was het eerst bij de bal. Dit was voorlopig de enige actie van WFC richting Gronings doel. Pas na een kwartier begon WFC wat meer druk te ontwikkelen zonder echter gevaarlijk te worden.
Er ontwikkelde zich een boeiende strijd waarin WFC vaak moeite had met de snelheid van enkele Groningse speelsters.
Na 18 minuten opnieuw een goede kans voor de Groningers. Uit een vrije trap raakte Jolanda Tromp in de doelmond de bal maar half en was Hieke Zijlstra vervolgens net te laat bij de bal om nog in te kunnen tikken.
Halverwege de eerste helft kwam ON op voorsprong. Shary Bakker wist op rechts op te rukken vanaf ongeveer de middellijn tot de achterlijn en vervolgens ook nog een voorzet te geven (zie foto) die door iedereen werd gemist, behalve bij de tweede paal door de inkomende Sylvia Smit die de bal simpel kon intikken: 1-0.
Vijf minuten later leek de situatie zich te gaan herhalen. Nu kon Susanne Huijing op rechts oprukken na een mooie combinatie met Hieke Zijlstra. De voorzet van Susanne op Sylvia was goed, maar het schot ging echter net naast.
De tweede treffer viel kort daarna toch. Sylvia Smit kon voorzetten vanaf links. Bij de tweede paal kon Marloes de Boer inkoppen. De bal verdween via de hand van Martine van Pelt en de paal in het doel: 2-0.
In deze fase kon WFC weinig hier tegenover stellen. Dat de beste kans kwam uit een vrije trap was misschien veelbetekenend. Het schot van Corina Dekker ging echter via de paal naast.
Jeannine Poelman zag aan de andere kant een schot van grote afstand nog maar net naast gaan.
In de slotfase kreeg Oranje Nassau opnieuw een grote kans. Susanne Huijing kon opnieuw op rechts oprukken. Haar voorzet werd bij de tweede paal door Atty Eelkema echter net over getikt.
De rust kwam met een meer dan verdiende 2-0 voorsprong voor ON.

De tweede helft kreeg een heel ander gezicht. WFC kwam uit de kleedkamers met 3 wissels (zo werd de linkerflank die enkele keren over zich heen had laten lopen gewisseld). Marloes Eijben mocht zich op het middenveld met de spelopbouw gaan bemoeien en laatste man Claudia van der Louw verhuisde naar de spits.
WFC toonde vanaf het begin initiatief en drukte Oranje Nassau terug. Lange tijd kon Oranje Nassau stand houden, maar tegelijkertijd slaagde het er niet in om zich aan de druk te ontworstelen en tegenacties te nemen. Na een kwartier kwam de belangrijke aansluittreffer. Uit een afgeslagen aanval kwam de bal voor de voeten van Monique van Veen die vanaf 20 meter tussen een groot aantal speelsters door op doel kon schieten en de bal in de linkerbenedenhoek de doellijn zag passeren: 2-1.
Even later was er bijna de gelijkmaker toen een kopbal van Claudia van der Louw op de paal belandde (foto)..
Na een half uur viel wel de gelijkmaker. Corina Dekker kreeg de bal voor de voeten, kon oprukken tot in het strafschopgebied en met een diagonaal schot linksonder scoren: 2-2.
Het laatste kwartier was opportunistisch voetbal van beide kanten. Oranje Nassau moest wel weer het doel opzoeken en het kreeg ook enkele kansen. Agnes Meulenbelt kon alleen doorgaan richting strafschopgebied. In plaats van een pass in de breedte op de mee opgekomen Atty Eelkema probeerde zij met een lob de keeper te passeren; helaas ging de bal naast.
Vijf minuten later een vergelijkbare situatie. Sylvia Smit kon nu oprukken. Zij legde wel af op Atty Eelkema maar deze zag haar inzet gekeerd door Martine van Pelt.
Direct daarna een mooie crosspass van Jorike Olde Loohuis waarop Sylvia Smit in stelling werd gebracht. Ook haar lob ging echter net naast.
WFC zag een aan de andere kant een kopbal van Claudia van der Louw naast gaan.
Jorike Olde Loohuis kon daarna een mooie bal in de diepte geven op Atty Eelkema. Haar voorzet werd goed onderschept door Martine van Pelt. Aan de andere kant herhaalde Monique van Veen dit door goed in te grijpen op een WFC-aanval van rechts.

Beide ploegen wisten dus niet meer te scoren, waardoor de strafschoppenserie de beslissing moest brengen. De feiten (zie foto's) spreken voor zich.

Spanning langs de kant Jeannine Poelman (ON) ziet haar schot gepareerd door Martine van Pelt: 0-0.
Corina Dekker (WFC) scoort: 0-1. Sylvia Smit (ON) scoort: 1-1.
Corine Nelen (WFC) scoort: 1-2. Jolanda Tromp (ON) schiet op de paal: 1-2.
Marlous Eijben (WFC) scoort: 1-3. Marloes de Boer ziet haar inzet gestopt door Martine van Pelt: 1-3.

Na de strafschoppenserie is het over en uit. Vreugde bij WFC. Verdriet bij Oranje Nassau.
Geen finalewedstrijd over 3 weken; het seizoen is voorbij voor Oranje Nassau. De ploeg heeft een goed jaar achter de rug met een vijfde plaats in de competitie en een halve finaleplaats in de beker. De ambitie is er echter om volgend jaar meer te willen.