nicole delies weg van de groningse velden

Na 13 jaar haar voetbaltalenten op de Groningse velden te hebben getoond, gaat Nicole Delies de stad Groningen verlaten. Vanaf het seizoen '02-'03 komt zij uit voor het Zeistse Saestum, landskampioen en hofleverancier van het Nederlands vrouwenelftal. Speciaal voor deze site een terugblik en vooruitblik. (Klik hier voor meer informatie over de interlandcarrière van Nicole)

Het begin bij GVAV Rapiditas

Ik ben opgegroeid in Beijum. Tegenover ons huis was een trapveldje. Daar voetbalde ik altijd met de jongens mee.
Toen ik 9 was verhuisden we naar de Hunze. Vlakbij aan het Van Starkenborghkanaal (naast de Hunze) waren de voetbalvelden van GVAV Rapiditas. Omdat daar ook een jongen uit de straat speelde, mocht ik lid worden van GVAV Rapiditas.

Selectieteams

Voor het eerst werd ik uitgenodigd voor een selectieteam toen ik 11 was. In Leek werd geselecteerd voor het regionaal team onder 16. De club had mij opgegeven omdat gevraagd was naar de beste meisjes. In de kleedkamer bleek het een misverstand te zijn: alle andere speelsters waren enkele jaren ouder. Ik mocht in de wedstrijd nog wel het laatste half uur invallen.
De jaren daarna ben ik wel steeds geselecteerd voor regionale selecties: eerst onder 14 jaar, toen onder 16 en heb ook mee mogen doen met de onder 18. Vaak ging ik versneld door naar een oudere groep, ook al mocht ik nog in een lager team spelen.

Het proces

Ik doorliep de jeugd van GVAV Rapiditas en uiteindelijk wilde de club mij laten uitkomen in de B1, dat in de landelijke tweede divisie speelde. Maar dat mocht niet van de KNVB. De bond had toen als regel dat in de landelijke competitie geen meisjes mochten spelen. De bond was eigenlijk heel dubbel daarin. Ze wilden wel dat meisjes met jongens meespeelden, maar niet in de landelijke klasse. Voor een ander meisje werd echter wel een uitzondering gemaakt omdat zij met haar team was gepromoveerd van de hoofdklasse naar de landelijke derde divisie.
De club (met toestemming van mijn ouders) heeft toen besloten om een rechtszaak te beginnen. Die hebben wij gewonnen. De KNVB moest mij toestaan met B1 mee te spelen. Het seizoen was toen wel bijna voorbij. Dat jaar heb ik vooral bij de B2 gespeeld.
Dat was geen leuk jaar: ik mocht niet meespelen met het hoogste team en alle aandacht rond het proces vond ik ook maar niets.

Vrouwenvoetbal bij Velocitas

Na nog 1 jaar in de B1 te hebben gevoetbald, stapte ik over naar Velocitas dat in de landelijke hoofdklasse bij de vrouwen uitkwam. Ik mocht niet door stromen naar de A-junioren van GVAV Rapiditas, omdat de KNVB het niet mogelijk maakte dat meisjes bij de A-junioren landelijk meespeelden.
Het voetbal bij de mannen is sneller dan bij de vrouwen. In het vrouwenvoetbal wordt echter vaak tactisch beter en slimmer gespeeld. Bij Velocitas heb ik steeds in het eerste team gespeeld. Het ene jaar speelden we bovenin mee; het volgende jaar speelden we in de onderste helft. We hadden elk jaar veel spelerswisselingen, hoewel de vaste kern meestal wel bleef.

Landelijke selectie

Voor een landelijke selectie werd ik voor het eerst uitgenodigd toen ik 15 was. Het eerste jaar heb ik Oranje onder 16 niet gehaald. Het jaar daarna wel. Toen werd ik de jaren daarop volgend geselecteerd voor Oranje onder 18 en onder 21. Ik heb vervolgens een jaar niet kunnen uitkomen voor een Nationaal vertegenwoordigend elftal omdat ik te oud was voor Jong Oranje onder 18 en er op dat moment geen Jong Oranje onder 21 was. Daarna werd ik opgeroepen voor het nationale B-team. Twee maanden later mocht ik invallen bij de A-selectie en sindsdien maak ik deel uit van de selectie van het Nationaal vrouwenelftal en mag ik uitkomen voor het grote Oranje.

Van back naar spits

Eigenlijk ben ik begonnen als verdedigster. Bij de D'ers en C’ers van GVAV Rapiditas speelde ik steeds op het middenveld of achterin: als back, voorstopper of laatste vrouw. Toen ik bij de B'ers speelde, was ik meestal rechtsmidden. Ook in de regionale selecties speelde ik op het middenveld.
Bij Velocitas begon ik als rechtsback. Later schoof ik door naar het middenveld. Tenslotte speelde ik als één van de 2 spitsen of net achter de voorhoede. Ook in de landelijke selecties was ik meestal spits. Het liefst speel ik als midvoor met 2 vleugelspitsen op de flanken.

De overstap naar Oranje Nassau

Vorig jaar zijn we met het vrouwenteam overgestapt van Velocitas naar Oranje Nassau. Bij Velocitas bleek het niet meer mogelijk om 2 volwaardige teams op de been te krijgen, wat nodig is als je op landelijk niveau mee wilt draaien. Wij kregen de mogelijkheid om bij Oranje Nassau te komen voetballen en aangezien het aantal meisjes en vrouwen daar groter was (dus een betere continuïteit) hebben we die overstap gemaakt. Daarnaast was er ook weer de uitdaging om de vechten voor je plekje.
Het afgelopen jaar bij ON was een leuk en goed jaar. We zijn de competitie goed begonnen. Wel werden veel wedstrijden afgelast. Op het eind moesten we veel wedstrijden inhalen en toen ging het minder dan in het begin. Uiteindelijk zijn we 3de geworden en dat is een goed resultaat. Daarnaast zijn het 2de en het 3de vrouwenteam van Oranje Nassau dit jaar kampioen geworden, wat ook weer goed is voor de club.

Komend jaar bij Saestum

Na veel wikken en wegen heb ik besloten om volgend jaar bij Saestum te voetballen. Een aantal redenen heeft meegespeeld. Ik denk dat ik mij bij Saestum beter kan ontwikkelen. Er spelen al veel internationals en daar is het niveau hoger. Verder heb ik bij Saestum de kans om Europees voetbal te spelen. Sinds vorig jaar spelen de landskampioenen bij de vrouwen ook om een Europa Cup.
De concurrentie bij Saestum is natuurlijk wel groter. Ik wil altijd spelen en zal er bij Saestum hard voor moeten werken om elke week te mogen spelen. Dit alles is natuurlijk een grote uitdaging!

Geblesseerd

Ik heb na de interland Nederland-Portugal een enkeloperatie gehad. Die was al lang gepland. Ik speelde vaak met pijn aan de rechterenkel. Er bleek extra botvorming te zitten en ontstoken weefsel. Dat is nu operatief weggehaald.
De operatie is goed geslaagd. Ik ben nu aan het revalideren in Zeist en hoop vanaf het begin van het nieuwe seizoen weer volledig met de groep mee te kunnen doen.

Felicitaties van teamgenoot Sandra van Tol na Nicole's eerste doelpunt voor Oranje.
De zilveren Universiade medaille met ploeggenoten Hieke en Marloes
Kopbal in de wedstrijd tegen Oostkapelle op 29 september '01
In het shirt van Oranje Nassau
Na de laatste competitiewedstrijd voor Oranje Nassau  op 11 mei
In duel met een Portugese tegenstandster op 19 mei
Na de interland tegen Portugal op 19 mei