16: Rixt Elgersma          2: Saskia Vlaanderen
10: Hanneke Mous 13:  Stephanie de Wal          14: Saar Sekewael  6: Esther Beukema
1: Alie de Vries

Toelichting:

Bij Lycurgus ontbraken wegens blessures Carla Koops en Ruth Timmerman. Bianca Bouwman-Sunter was verhinderd.
Wisselspeelsters: Marianne Wiersma, Janette Hofman en Petra Verwey (2de elftal).
Rond de 60ste minuut viel Marianne Wiersma (11) in voor Chantal Verhoeckx; rond de 80ste minuut verving de weer herstelde Janette Hofman (15) Esther Beukema en vlak voor tijd nam Petra Verwey de plaats in van Rixt Elgersma.

Het was de wedstrijd tussen de nummers 9 en 10 van de ranglijst. Voor beide clubs stond er veel op het spel voor de strijd tegen degradatie.
Lycurgus was 10de en wachtte nog steeds op het eerste punt. De laatste wedstrijden was er een opstijgende lijn maar bleven de punten uit.
Promovendus Ruinen was de competitie begonnen met enkele ruime nederlagen, maar had 1 wedstrijd gewonnen en stond 9de.
Het was voor Lycurgus een uitgelezen kans om de eerste punten te pakken.

Wedstrijdverslag

Vanaf het begin van de wedstrijd namen de vrouwen van Lycurgus het initiatief om dat de gehele wedstrijd niet meer af te staan.
De uiteindelijke 8-2 overwinning was ruimschoots verdiend en had zelfs groter kunnen uitvallen als de kansen beter waren uitgespeeld en benut en als de verdediging gesloten was gebleven. Het waren de eerste punten voor Lycurgus en ze waren dubbel en dwars verdiend.

Lycurgus begon overtuigend. Er zat meer individuele snelheid en techniek en betere combinaties in de ploeg dan bij Ruinen.

In de 7de minuut viel de eerste treffer. Saskia Vlaanderen zette op rechts goed door en haar voorzet bereikte de doorgelopen Esther Beukema in het strafschopgebied. Ze kreeg eerst de kans voor een mislukte kopbal en mocht daarna alsnog de bal intikken: 1-0.
Pas na 10 minuten kon Ruinen voor het eerst in de buurt van het strafschopgebied van Lycurgus komen. Verder dan 2 corners kwamen zij niet.
Direct daarna liet Stephanie de Wal aan de andere kant de lat trillen met een afstandsschot. De bal raakte de onderkant van de lat, maar kon door de Drentse keepster worden bemachtigd.

7e m.: Esther Beukema scoort 1-0.

Halverwege de eerste helft waren beide ploegen weer kort na elkaar gevaarlijk. Door onvoldoende communicatie achterin kreeg de Ruinense spits een kans die echter werd gemist. In de tegenaanval kwam Christine Huizing goed op rechts door. Haar voorzet bereikte Rixt Elgersma die bij de tweede paal eenvoudig kon inschieten: 2-0.
Een minuut later, in de 27ste minuut, was het weer raak. Saskia Vlaanderen kreeg de bal midden op de Ruinense helft. Omdat ze geen goede afspeelmogelijkheden zag, ging ze rechtdoor op het doel af. De Ruinense verdediging kon haar niet afstoppen en toen de keepster op het verkeerde been kwam te staan kon zij eenvoudig in de rechterbenedenhoek intikken: 3-0.
Het laatste kwartier van de eerste helft bleef Lycurgus een overwicht houden. De beste kans daaruit was een kopbal van Rixt Elgersma uit een corner van Stephanie de Wal.

27 m.: Rixt Elgersma scoort 2-0.

De tweede helft begon met een voortvarend Lycurgus. In de eerste minuut al raakte Hanneke Mous de lat. Even later werd Saar Sekewael goed diep aangespeeld door Stephanie de Wal. Een doelpunt hing in de lucht en in de 48ste minuut was het raak. Stephanie de Wal gaf opnieuw een lange crossbal, nu vanaf rechts op de links opgekomen Rixt Elgersma. Zij kon eenvoudig doorlopen en scoren: 4-0.
In de 54ste minuut kwam de actie vanaf de rechterkant. Esther Beukema heroverde de bal op een tegenstandster. Zij kon ongehinderd het strafschopgebied inlopen en laag in de korte hoek scoren: 5-0.
Lycurgus bleef op de aanval spelen, maar gaf daarmee ook ruimte achterin weg. In de 14de minuut kon een Ruinense speelster oprukken en doordat de verdediging onvoldoende ingreep van dichtbij intikken: 5-1.

54 m.: Esther Beukema juicht na de 5-0.

Twee minuten later was de marge weer hersteld. Saskia Vlaanderen ging goed door in het strafschopgebied en kon pas laat worden gestuit. De terugspringende bal kwam voor de voeten van Stephanie de Wal die beheerst rechtsonder inschoot: 6-1.
Weer twee minuten later voerde Ruinen de score op. Een speelster kon doorgaan in het midden, speelde af op rechts en met een laag schot werd gescoord: 6-2.
Weer twee minuten later, in de 20ste minuut, was het aan de andere kant weer raak. Esther Beukema kon vanaf rechts voorzetten op Rixt Elgersma. Zij omspeelde haar tegenstandster in het strafschopgebied en scoorde laag linksonder: 7-2.
De eindstand kwam in de 25ste minuut tot stand. De voorzet van rechts in het strafschopgebied kwam nu van Saskia Vlaanderen. Saar Sekewael kon net niet bij de bal, maar bij de tweede paal stond Rixt Elgersma klaar om haar vierde en Lycurgus achtste treffer in te tikken: 8-2.

Rixt Elgersma: goed voor 4 doelpunten!

Lycurgus bleef daarna de beste ploeg, maar verder dan een schot op de lat van Saar Sekewael en een schot voorlangs van de ingevallen Marianne Wiersma kwam het niet.

Lycurgus behaalde een verdiende overwinning in waarschijnlijk hun beste wedstrijd van dit seizoen tot nu toe. Weliswaar was de tegenstander een van de zwakste ploegen in de Tweede Klasse, maar het klasseverschil was groot.
Lycurgus heeft op de ranglijst nu van positie gewisseld met Ruinen en staat negende. De weg naar boven is ingeslagen en de eerste overwinning smaakt naar meer. Gezien het vertoonde spel is een hogere plek ook mogelijk. Zolang de speelsters goed op hun positie en bij hun taken blijven kan Lycurgus elke tegenstander in de Tweede Klasse partij bieden.