Competitieronde: inhaalwedstrijd
Verslag/foto's: Jan Wolthuis
Foto's volgen

Vooraf

De inhaalwedstrijd speelde zich af in de onderste regionen van de Tweede Klasse. Lycurgus was nog puntloos na 5 wedstrijden en stond 11de voor MKV '29. SC Erica, debutant in de Tweede Klasse, stond 10de en had 4 punten gehaald, waarvan 3 een week eerder tegen MKV.
Lycurgus moest punten halen tegen SC Erica om zicht te blijven houden op de veilige 10de plaats. Erica had daarentegen als taak om Lycurgus op afstand te houden. Een zespuntenwedstrijd dus en mogelijk een beslissend degradatieduel.

1: Esther van Arend

Bij Lycurgus ontbrak Kittie Stoepker wegens een blessure en was Esther Beukema verhinderd.
In de basisopstelling ontbrak Rixt Elgersma die niet op tijd aanwezig kon zijn; zij werd vervangen door Lisette Roossien. Enkele speelsters stonden nu op andere plaatsen dan de wedstrijd daarvoor tegen Oranje Nassau 2.
Wissels: Rixt Elgersma voor Lisette Roossien (Petra Verweij speelt dan rechtshalf en Rixt Elgersma linkshalf); 66 m. Sigrid van der Linde en Willeke Kasje voor Saskia Vlaanderen en Hanneke Mous.

Wedstrijdverslag

Lycurgus begon gretig aan de wedstrijd en begon vanaf het begin druk te zetten op SC Erica.
In de 5de minuut leidde dit al tot een doelpunt. Hanneke Mous werd vanaf het midden goed op rechts de diepte in gestuurd. Zij kon alleen doorgaan en de Drentse keeper verschalken: 1-0.
SC Erica probeerde direct iets terug te doen. In de 7de minuut al kwam een aanvalster op links door en kon zij oprukken tot in het strafschopgebied. Haar schot ging net voorlangs de tweede paal waar een Erica-speelster net te laat was om de bal nog in te tikken.
Daarna had Lycurgus het betere van het spel. Veel kansen kwamen er niet en de beste kansen kwamen voort uit vrije trappen en hoekschoppen. Zo mikte Hanneke Mous na een kwartier een vrije trap in het strafschopgebied die net corner ging. Een kwartiertje later gaf Hanneke Mous een mooie hakbal op Saar Sekewael die net op tijd door een verdedigster werd onderschept.
SC Erica moest zich in deze fase beperken tot uitvallen. Een solo van een Drentse aanvalster in de 29ste minuut kwam tot in het strafschopgebied maar haar schot ging naast.
In de 34ste minuut werd een vrije trap van Hanneke Mous tot hoekschop verwerkt. Uit deze corner werd de bal niet goed verwerkt en Saskia Vlaanderen kon de bal in het doel werken: 2-0.
Erica probeerde wat terug te doen. Een afstandsschot ging echter ver over. In de 41ste minuut was het echter wel raak. Op links bleef een speelster hangen, zodat een op rechts aangespeelde Drente aanvalster ongehinderd op weg kon naar het doel en de aansluittreffer kon noteren: 2-1.

Hanneke Mous scoort de 1-0 in de korte hoek. Kluts waaruit Saskia Vlaanderen de 2-0 intikt. Tegenstoot van SC Erica belandt op de paal. De aansluittreffer van SC Erica: 2-1.

De aansluittreffer gaf SC Erica weer hoop want zij kwamen met vernieuwd elan uit de kleedkamers. Lycurgus liet zich terugdrukken op eigen helft. Erica was echter niet bij machte om tot goed uitgespeelde aanvallen te komen. De tweede helft werd daardoor een rommelige wedstrijd. De scheidsrechter die in de eerste helft weinig had gefloten, begon daarbij steeds vaker te fluiten. Dit haalde Erica weliswaar uit hun ritme, maar de meeste arbitrale beslissingen waren wel tegen Lycurgus. De beste kansen voor SC Erica ontstonden in deze fase door slecht uitverdedigen van Lycurgus of uit hoekschoppen. Erica mocht veel hoekschoppen nemen maar wist daar geen rendement uit te halen. De enkele keren dat Erica wel tot een schotpoging kwam, stond Esther van Arend op haar post. Aan de andere kant kreeg Nancy van Velzen in de 62e minuut een grote kans om de voorsprong te vergroten. Zij kwam alleen voor de Drentse keepster, maar deze kwam winnend uit het duel. De wedstrijd hobbelde naar het eind dat door de speelsters van Lycurgus juichend werd ontvangen.

Achteraf

Lycurgus heeft de eerste punten binnen. De overwinning was op grond van het overwicht in de eerste helft verdiend. De ploeg zakte in de tweede helft echter weg en mocht blij zijn dat SC Erica dit niet wist uit te buiten.
Lycurgus staat na deze inhaalwedstrijd nog steeds op de 11de plaats, maar heeft nu 1 punt achterstand op SC Erica en Flevo Boys. Het zal dit seizoen dus voorlopig nog moeten blijven strijden tegen degradatie. De eerste punten en de goede eerste wedstrijdhelft zijn echter een goede opsteker.