Plaats: Sportpark Vinkhuizen
Competitieronde: 10
Verslag + foto's: Jan Wolthuis

Vooraf

Lycurgus wilde na de overwinning tegen MKV '29van een week eerder graag opnieuw punten pakken om uit de degradatiezone weg te raken.
FFS is in de Tweede Klasse een middenmoter die graag aansluiting bij de (sub-)top wil hebben.

Esther van Arend

Petra Verweij en Kittie Stoepker waren beide geblesseerd.
Wisselspeelsters: Lisette Rosien en Sigrid van der Linden
Wissels: 65ste min. Lisette Rosien voor Rixt Elgersma. Lisette gaat rechtshalf spelen en Nancy van Velzen centraal voorin en Saskia Vlaanderen linksvoor.
In de 74ste min. komt Sigrid van der Linden in het veld voor Chantal Verhoeckx. Sigrid wordt centrale spits en Nancy van Velzen gaat verder als laatste vrouw.

Wedstrijdverslag

Beide ploegen waren vanaf het eerste fluitsignaal goed aan elkaar gewaagd. Geen van beide ploegen slaagde erin een veldoverwicht op te bouwen, maar evenmin ging men zich verschansen in de verdediging.
Veel uitgespeelde kansen kwamen er dan ook niet. De eerste kansjes vielen na zo'n 10 minuten. Eerst kon FFS op links oprukken en nabij het Groningse doel komen. Het schot belandde echter in het zijnet. Een minuut later gebeurde hetzelfde aan de andere kant: ook hier werd de verkeerde zijde van het net getroffen.
Pas tegen het eind van de eerste helft komen weer wat grotere kansen. Saar Sekewael tikt in de 35ste minuut snel door op Hanneke Mous. Haar schot gaat echter naast.
Even later wordt aan de andere kant een aanval van FFS afgeslagen. De bal komt op zo'n 20 meter van het doel bij een FFS-speelster die de bal hoog inzet. Met een grote boog verdwijnt de bal in de kruising van het Groningse doel: 0-1. Een doelpunt dat letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwam vallen.
Daarna gaat het snel. Hanneke Mous komt oog in oog met de Friese keepster maar delft het onderspit. Uit de tegenaanval van FFS over rechts wordt de bal voorgegeven; de organisatie is even zoek en via een Lycurgus-been verdwijnt de bal in de rechterbenedenhoek.
Met een ongelukkig tot stand gekomen 0-2 achterstand wordt de rust bereikt.

Lycurgus komt in de tweede helft met goede bedoelingen uit de kleedkamer. Het probeert de aanval te zoeken, maar de Friezinnen laten zich niet verschalken. In de 55ste minuut komt de genadeklap. De bal wordt achterin door miscommunicatie niet goed weggewerkt en FFS kan de 0-3 scoren.
Daarna kan FFS zich beperken tot het gesloten houden van de verdediging. Lycurgus is meer in balbezit, maar kan zich weinig kansen creeren. Esther Beukema kan halverwege de tweede helft na een mooie combinatie alleen op doel afgaan, maar schiet van te ver op de keeper. Ook een afstandsschot van Saskia Vlaanderen treft geen doel.
In de 74ste minuut, net na de wissel Sigrid voor Chantal, gaat de buitenspelval niet tijdig open. FFS breekt uit en kan de 0-4 aantekenen.
Pas in de 81ste minuut kan Lycurgus iets terugdoen. Esther Beukema speelt Saar Sekewael aan; deze speelt in op Sigrid van der Linden die doortikt op Hanneke Mous. Haar harde schot levert de eretreffer op voor Lycurgus: 1-4.
Lycurgus probeert in de laatste 10 minuten nog wel aan te dringen, maar weet niet meer te bereiken.

boven: FFS scoort 0-2

rechtsboven: FFS scoort 0-3

rechts: Nancy van Velzen wint kopduel

links: Rixt Elgersma in duel

Achteraf

Een sneu verlies voor Lycurgus. Qua veldspel deed de ploeg niet onder voor FFS. De Friese ploeg was echter koelbloediger in het benutten van kansen al had het daarbij het nodige gluk en soms hulp van Groningse foutjes. De nederlaag was niet onverdiend, maar wel geflatteerd.
Het vertoonde spel moet echter vertrouwen geven voor de volgende wedstrijden.